Meddig áll el ez a sajt hűtőben?

 A kérdés általában egy olyan kontextusban hangzik el, amely már eleve azt a tévedést kezeli evidenciaként, hogy a sajt - mint tejtermék - romlandó élelmiszer. Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy kétezer éve készítenek sajtot, hűtőszekrény viszont jó, ha kétszáz éve van! Amit egy paraszti családban mindenki tudott a gyümölcsök, zöldségek, tej tartósításáról, azt bizony újra kell tanulnunk, ha nem akarjuk, hogy folyamatosan megtévesszen bennünket a fogyasztói társadalom szisztémája ...

 

A sajt sokkal inkább a romolhatatlan kategóriába tartozik, mintsem a romlandóba! Ugyanakkor a szakszerű tárolás igénye jogos - hátha egyszer eljutunk oda, mint a nagy sajtkultúrákkal rendelkező országokban, hogy egész gurigákat fognak vásárolni családok és hónapokig fogják fogyasztani a finomságokat. Egész gurigákat! Mert a sajtot a felületén természetes módon képződött kéreg védi elsősorban. Ha egy-két naponta fogyasztanak sajtot egy háztartásban, akkor a vágási felület folyamatosan frissül. Maximum csak a kiszáradás ellen kell védeni ezt a felületet valamilyen fóliával (folpack - de ez sem volt 200 éve). Persze ez a nagyobb tömegű érlelt sajtokra vonatkozik - és ezeket a lakás leghűvösebb részében kell tárolni - az optimális 16-20 fok, de 25 fok sem probléma. Kánikulában a sajt "izzadni" kezd, azaz a vaj megolvadva kigyöngyözik a felületén, majd megfolyik. Ilyenkor átmenetileg hűtőbe tehető, de ezután gondosabb odafigyelést igényel - felületeit a hűtőből kivéve hagyni kell megszáradni, ne legyen nyálkás, párásan nedves. A hűtő klímája kedvez a penészek szaporodásának, a sajt kiváló táptalaj számukra, ezért a hűtőben való tárolás nagy mértékben növeli a penészedés esélyét. Ez is természetes, noha nem mindig kívánatos. A modern városi ember (és ki nem városi manapság?) inkább tömi magát gyógyszerekkel és vegyszerekkel mint természetes táplálékkal. A természetes tűnik szemében rossznak és a természetellenes jobbnak. A nem penészedő sajtban annyi tartósítószer van, hogy még a penész sem akarja megenni. A penészedés könnyen orvosolható: ha a sajt kérgén jelenik meg, akkor sós vízzel lemosható, ha a sajt vágási felületén, akkor vékonyan levágható. Ha hamar észrevesszük, nem hatol mélyen a sajttésztába, 1-2 mm levágásával bizton megszabadulunk tőle. Egyébként nem minden penész termel toxinokat - az ún. nemes penészek pl., de ezek megkülönböztetése nagyobb szakértelmet igényel.

A sajtok nem romlandók, viszont érnek, változnak, mert élő lények, baktériumok dolgoznak benne. A hűtés akkor indokolt, ha nem akarjuk ezt a változást. Friss, lágy sajtokat azért teszünk hűtőbe, hogy ezt a frissességet megőrizzük. De ha még egy nagy savótartalmú sajtot is kiteszünk szobahőmérsékletre, nem romlik meg! Száradni kezd, engedi a savót, ha szárítjuk, kellemes sajtosodás indul el, a friss, tejízű sajtból érettebb sajtaromákat tartalmazó élelemmé alakul ...

Ha kétségeink vannak megváltozott állapotú sajtjaik fogyaszthatóságát illetően, egyszerűen kóstoljunk meg egy csipetnyit, s ha jóízűen képesek vagyunk megenni, akkor ehetjük. E tekintetben az emberek ízlése nagyon eltérő. Az ún. rúzskultúrás sajtok (vöröses kérget képező baktériumokról kapta a nevét) mesterséges romlása során nem keletkeznek mérgek, de erős szaguk miatt sok ember még a közelükben sem bír maradni, míg másoknak ez a legmennyeibb lakoma!

Egy szó mint száz: a sajt nem romlandó, kis odafigyeléssel jól tárolható, de ez a gond igazából nem jelentkezik egy 20 dkg-os darab megvásárlásakor, mert olyan hamar elfogy, hogy nincs ideje más lények martalékává válnia ...

Hívja a Sajtfutárt!

+36-20/335-9620

Mit együnk ma?

 

Sajtdoboz

 

Egyedi termékek.

Termék keresés

tehénkecskejuhgomolyaérlelt sajtordazsendice, sajt gyártáskecskesajtházhozszállítása sajt, házi sajtok, tehén sajt, kecske sajt

Közelgő események

dec.
22

12.22.2017 7:30 am - 3:00 pm

dec.
23

12.23.2017 7:00 am - 1:30 pm

dec.
23

12.23.2017 7:30 am - 8:00 am

dec.
29

12.29.2017 7:30 am - 3:00 pm

dec.
30

12.30.2017 7:00 am - 1:30 pm

jan.
5

01.05.2018 7:30 am - 3:00 pm

jan.
6

01.06.2018 7:00 am - 1:30 pm

jan.
12

01.12.2018 7:30 am - 3:00 pm

jan.
13

01.13.2018 7:00 am - 1:30 pm

jan.
19

01.19.2018 7:30 am - 3:00 pm

jan.
20

01.20.2018 7:00 am - 1:30 pm

Rendezvénynaptár

loader
. .
Megújult weboldalunkat eddig látogató nézte meg. Köszönjük!