Meddig áll el ez a sajt hűtőben?

 A kérdés általában egy olyan kontextusban hangzik el, amely már eleve azt a tévedést kezeli evidenciaként, hogy a sajt - mint tejtermék - romlandó élelmiszer. Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy kétezer éve készítenek sajtot, hűtőszekrény viszont jó, ha kétszáz éve van! Amit egy paraszti családban mindenki tudott a gyümölcsök, zöldségek, tej tartósításáról, azt bizony újra kell tanulnunk, ha nem akarjuk, hogy folyamatosan megtévesszen bennünket a fogyasztói társadalom szisztémája ...

 

A sajt sokkal inkább a romolhatatlan kategóriába tartozik, mintsem a romlandóba! Ugyanakkor a szakszerű tárolás igénye jogos - hátha egyszer eljutunk oda, mint a nagy sajtkultúrákkal rendelkező országokban, hogy egész gurigákat fognak vásárolni családok és hónapokig fogják fogyasztani a finomságokat. Egész gurigákat! Mert a sajtot a felületén természetes módon képződött kéreg védi elsősorban. Ha egy-két naponta fogyasztanak sajtot egy háztartásban, akkor a vágási felület folyamatosan frissül. Maximum csak a kiszáradás ellen kell védeni ezt a felületet valamilyen fóliával (folpack - de ez sem volt 200 éve). Persze ez a nagyobb tömegű érlelt sajtokra vonatkozik - és ezeket a lakás leghűvösebb részében kell tárolni - az optimális 16-20 fok, de 25 fok sem probléma. Kánikulában a sajt "izzadni" kezd, azaz a vaj megolvadva kigyöngyözik a felületén, majd megfolyik. Ilyenkor átmenetileg hűtőbe tehető, de ezután gondosabb odafigyelést igényel - felületeit a hűtőből kivéve hagyni kell megszáradni, ne legyen nyálkás, párásan nedves. A hűtő klímája kedvez a penészek szaporodásának, a sajt kiváló táptalaj számukra, ezért a hűtőben való tárolás nagy mértékben növeli a penészedés esélyét. Ez is természetes, noha nem mindig kívánatos. A modern városi ember (és ki nem városi manapság?) inkább tömi magát gyógyszerekkel és vegyszerekkel mint természetes táplálékkal. A természetes tűnik szemében rossznak és a természetellenes jobbnak. A nem penészedő sajtban annyi tartósítószer van, hogy még a penész sem akarja megenni. A penészedés könnyen orvosolható: ha a sajt kérgén jelenik meg, akkor sós vízzel lemosható, ha a sajt vágási felületén, akkor vékonyan levágható. Ha hamar észrevesszük, nem hatol mélyen a sajttésztába, 1-2 mm levágásával bizton megszabadulunk tőle. Egyébként nem minden penész termel toxinokat - az ún. nemes penészek pl., de ezek megkülönböztetése nagyobb szakértelmet igényel.

A sajtok nem romlandók, viszont érnek, változnak, mert élő lények, baktériumok dolgoznak benne. A hűtés akkor indokolt, ha nem akarjuk ezt a változást. Friss, lágy sajtokat azért teszünk hűtőbe, hogy ezt a frissességet megőrizzük. De ha még egy nagy savótartalmú sajtot is kiteszünk szobahőmérsékletre, nem romlik meg! Száradni kezd, engedi a savót, ha szárítjuk, kellemes sajtosodás indul el, a friss, tejízű sajtból érettebb sajtaromákat tartalmazó élelemmé alakul ...

Ha kétségeink vannak megváltozott állapotú sajtjaik fogyaszthatóságát illetően, egyszerűen kóstoljunk meg egy csipetnyit, s ha jóízűen képesek vagyunk megenni, akkor ehetjük. E tekintetben az emberek ízlése nagyon eltérő. Az ún. rúzskultúrás sajtok (vöröses kérget képező baktériumokról kapta a nevét) mesterséges romlása során nem keletkeznek mérgek, de erős szaguk miatt sok ember még a közelükben sem bír maradni, míg másoknak ez a legmennyeibb lakoma!

Egy szó mint száz: a sajt nem romlandó, kis odafigyeléssel jól tárolható, de ez a gond igazából nem jelentkezik egy 20 dkg-os darab megvásárlásakor, mert olyan hamar elfogy, hogy nincs ideje más lények martalékává válnia ...

Sajtdoboz

 

Egyedi termékek.

jobra

Termék keresés

tehénkecskejuhgomolyaérlelt sajtordazsendice, sajt gyártáskecskesajtházhozszállítása sajt, házi sajtok, tehén sajt, kecske sajt

Közelgő események

máj.
31

05.31.2019 7:30 am - 3:00 pm

jún.
1

06.01.2019 7:00 am - 1:30 pm

jún.
7

06.07.2019 7:30 am - 3:00 pm

jún.
8

06.08.2019 7:00 am - 1:30 pm

jún.
14

06.14.2019 7:30 am - 3:00 pm

jún.
15

06.15.2019 7:00 am - 1:30 pm

jún.
21

06.21.2019 7:30 am - 3:00 pm

jún.
22

06.22.2019 7:00 am - 1:30 pm

jún.
28

06.28.2019 7:30 am - 3:00 pm

jún.
29

06.29.2019 7:00 am - 1:30 pm

Rendezvénynaptár

loader
. .
Megújult weboldalunkat eddig látogató nézte meg. Köszönjük!